Alles over buisdiameters
Steigerbuizen zijn niet alleen in verschillende materialen en lengtes beschikbaar, maar ook in verschillende buisdiameters. In ons assortiment hebben wij acht verschillende diameters steigerbuis en de bijbehorende buiskoppelingen. Niet voor alle constructies zijn alle diameters even geschikt, daarom is het belangrijk om goed na te denken welke diameter je gaat gebruiken. De diameter bepaalt bijvoorbeeld hoeveel zware lasten de constructie kan verdragen. In deze blog lees je een kort overzicht over welke diameters er zijn en waar ze vaak voor worden gebruikt.
Hoe kies je de juiste diameter steigerbuis?
De juiste diameter voor een steigerbuis bepaal je door goed te kijken naar het project dat je uitvoert. Voor bijvoorbeeld een kleine kledingroede is een andere diameter nodig dan voor een grote overkapping. De combinatie van jouw project, de lasten die het moet dragen en de gewenste uitstraling bepalen de ideale diameter voor jouw steigerbuisproject. Onderstaand hebben we een overzicht van diameters met waar deze het meest bij gebruikt wordt.
Tip: gebruik een vel papier en rol deze op tot de diameter om goed te kunnen zien hoe de buis oogt.
- 21,3 mm. Beschikbaar in: staal, zwart staal en aluminium
Dit is een geschikte diameter voor minimalistische constructies die niet veel lasten hoeven te dragen. Deze maat wordt vaak gebruikt voor ontwerpen met een elegante uitstraling. - 26,9 mm. Beschikbaar in: staal, zwart staal, aluminium en zwart aluminium
Deze diameter wordt vaak gebruikt voor kledingroedes en gordijnrails. Ook is deze goed te gebruiken voor winkelinrichting en stellingkasten die niet heel robuust hoeven te zijn of veel gewicht moeten dragen. - 33,7 mm. Beschikbaar in: staal, zwart staal, aluminium en zwart aluminium
33,7 mm is de meest gebruikte buisdiameter. De diameter is geschikt voor meubels, zoals een kapstok of kledingrek maar ook bijvoorbeeld een fitnesstoestel. Deze diameter is in zwart staal erg populair voor het maken van meubels met een strakke en moderne uitstraling. - 42,4 mm. Beschikbaar in: staal, zwart staal, aluminium en zwart aluminium
Vaak gebruikt bij reclameframes, stellingkasten en tafels. Bij onze bouwpakketten tafels wordt er ook vaak een buisdiameter van 42,4 mm gebruikt. - 48,3 mm. Beschikbaar in: staal, zwart staal, aluminium
Hier worden vaak reclameframes, stellingkasten, overkappingen, zonnepanelen constructies en andere last dragende constructies van gemaakt. - 60,3 mm. Beschikbaar in: staal en aluminum
Geschikt voor zware last dragende constructies, zoals overkappingen met grotere overspanningen, masten en containerframes. - 25x25 mm. Beschikbaar in: vierkant staal en zwart vierkant staal
Dit is de kleinste maat van de vierkante buizen. 25x25 mm buis is geschikt voor strakke en moderne meubels, zoals tafels, kapstokken en kasten. De zwarte variant is bijzonder populair voor het bouwen van meubels. - 40x40 mm. Beschikbaar in: vierkant staal en zwart vierkant staal
Goed te gebruiken voor last dragende constructies, zoals (werk) tafels, overkappingen en stellingkasten. Ook geschikt voor meubels met een unieke en stoere look.
Aluminium steigerbuis en de zwart aluminium steigerbuis hebben een iets andere maatvoering in de diameter en is beschikbaar in de volgende maten: 21mm, 26,9mm, 33,7mm, 42mm, 48mm en 60mm. Deze afwijking in diameter heeft geen gevolgen voor de keuze van buiskoppelingen. De aluminium steigerbuizen zijn lichter van gewicht dan stalen buizen, daardoor zijn deze buizen meer verend en buigzaam. Bij een langere overspanning is het belangrijk om daar rekening mee te houden en zorg voor voldoende ondersteuning.
Hoe bereken je diameter
Het is eigenlijk niet nodig om de diameter van een steigerbuis te berekenen, in onze webshop zijn alle producten naar diameter gesorteerd. Mocht je toch een keer een steigerbuis bij de hand hebben en de diameter niet weten, dan kan je met een schuifmaat of meetlint de buitendiameter meten.
Constructies met de juiste diameter
Hieronder worden een aantal constructies toegelicht die veel gemaakt worden met daarbij de juiste diameter steigerpijp.
Meubels
Er worden veel steigerbuisprojecten gemaakt voor in huis. Denk aan steigerbuis meubels zoals: tafel, bureau, kapstok, kast, tv-meubel, kledingrek, trapleuning en nog veel meer.
De meest gebruikte diameter voor het maken van meubels is 33,7 mm. De buis met een diameter van 33,7 mm is ideaal voor meubels door de subtiele dikte van de buis, de steigerbuis is niet te grof voor het interieur. De diameter van 33,7 mm kan goed wat zwaardere lasten dragen, wat ideaal is voor bijvoorbeeld een kast of kapstok. Een steigerbuis met een diameter van 26,9 mm is erg geschikt voor meubels met een minimalistische uitstraling die niet veel gewicht hoeven te dragen. Voor de wat grotere meubels die meer gewicht moeten dragen, zoals een eettafel, kan er gekozen worden voor een diameter van 42,2 mm. Met deze diameter krijgen de meubels een wat robuustere uitstraling.
Reclameframes en Spandoekframes
Spandoekframes worden meestal van steigerbuizen gemaakt door de stevige en duurzame constructie. Het meest gekozen materiaal voor reclameframes is de aluminium steigerbuis met een diameter van 42 mm. Om kosten te besparen is er een mogelijkheid om voor een dunwandige (2mm) aluminium steigerbuis te gaan.
Voor grote vrijstaande spandoekframes die buiten staan worden vaak aluminium steigerbuizen gebruikt met een diameter van 48 mm. Bij kleine reclameframes of bij een frame voor binnengebruik is 33,7 mm een geschikte maat.
De zwarte aluminium buizen zijn ook geschikt voor buitengebruik.
Overkappingen & pergola's
Voor overkappingen is het ook erg populair om gebruik te maken van steigerbuis. Bij deze constructies worden vaak gegalvaniseerde stalen steigerbuizen gebruikt vanwege de stevigheid en de weerbestendigheid van de buizen. Voor het maken van een overkapping adviseren wij om een diameter van 48,3 mm te gebruiken. Bij het maken van grotere overkappingen die extra veel stevigheid moeten bieden kan gekozen worden om 60,3 mm te gebruiken.
De juiste buiskoppeling bij de steigerbuis
Je kiest de juiste buiskoppeling bij de steigerbuis door de koppeling te kiezen waar dezelfde maat bij staat vermeld als de steigerbuis. De soorten materialen en steigerbuis koppelingenkunnen in combinatie gebruikt worden als ze dezelfde maat hebben. Bij de aluminium buizen gebruik je de stalen koppelingen, het verschil in diameter is hier minder dan 1 millimeter en kan dus verwaarloosd worden. Bij een 42 mm buis wordt dus een 42,4 mm koppeling gebruikt.
Zorg voor het vastzetten van de koppelstukken voor de juiste inbussleutel om het beschadigen van de stelschroeven te voorkomen.
Vragen?
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Je kunt ons altijd bellen of mailen voor advies. Wil je ook weten hoe je gemakkelijk de juiste buislengte kunt berekenen? In deze blog geven we uitleg hoe je de juiste buislengte kunt berekenen.